Det skal du ordne i haven i foråret

Foråret er over os, og det er på tide at vi får styr på haven. Der er meget, der skal ordnes for at gøre haven klar til sommeren. Der skal bl.a. ryddes op, plantes, gødes, beskæres og meget mere. Vi har her samlet de ting, som du absolut skal have ordnet i haven i foråret for at gøre klar til de varmere måneder.

Haven skal ryddes op

Vinteren har efterladt haven med grene, kviste og blade over alt – og de skal fjernes, så der er plads til alle de nye planter, som du gerne vil plante. Pas dog på med at rydde for meget op, især hvis der stadig er udsigt til frostgrader. Visne blade og stængler kan nemlig her faktisk forhindre at nye skud får frostskader. Derudover skal du også passe på, når du rydder op i bunker af blade, da der her kan være pindsvin i vinterhi. Hvis du ser et pindsvin, bør du lade det sove videre og udskyde oprydningen – i hvert fald i det område, hvor pindsvinet befinder sig.

Græsplænen skal klippes

Græsplænen begynder for alvor at vokse igen i marts og april, og du skal derfor også i gang med at slå græsset igen. Du bør dog ikke klippe græsset kortere end 4 cm i første omgang – ikke før græsset er vokset ordentligt frem. Græsset har på dette tidspunkt også godt af lidt gødning og gerne også lidt kalk. Det forhindrer alt for meget mos og andet ukrudt at vokse frem i græsplænen. Hvis du allerede har en del mos i græsplænen, kan det desuden være en god idé at rive plænen igennem.

Køkkenhaven

Køkkenhaven skal for alvor påbegyndes i april. Her skal du begynde med at fjerne ukrudt, slå større jordklumper i stykker og rive hele køkkenhaven igennem. Du kan så begynde at så de mest kuldetolerante grøntsager, som f.eks. radise, spinat, salat og gulerødder. Hold plads fri til f.eks. bønner, majs og squash, men plant dem ikke endnu.

Lugning af ukrudt

Ukrudtet begynder for alvor at vokse frem i foråret, så her handler det om at starte bekæmpelsen tidligt. Almindeligt ukrudt kan du blot hakke væk og pille op, imens du skal grave flerårige ukrudt, som f.eks. skvalderkål og brændenælder op med roden for at slippe af med dem. Det er også en god idé at begrænse ukrudt mellem fliserne ved at fylde fugerne med fugesand.

Hvis du ikke er én, der er født med grønne fingre eller måske bare ikke har tiden til at ordne haven, men gerne vil nyde den året rundt, kan det være en god idé alliere dig med en anlægsgartner. Anlægsgartner Brian Stølegaard tilbyder haveservice i Kolding og omegn, så du kan nyde haven helt uden at få beskidte fingre.